Arja Kaajanen -Hiljaisuus

Liikunta- ja Ulkoiluaktiviteetit Tohmajärvellä

Rectangle 3

Liikunta- ja Ulkoiluaktiviteetit Tohmajärvellä

Aktivoidu matalalla kynnyksellä

Liikunta on tärkeä osa Tohmajärven elämää, ja kunnan alueelta löytyykin upeita mahdollisuuksia eri liikuntamuotojen harrastamiseen. Meillä voit nauttia monipuolisista ulkoilureiteistä, hiihtoladuista, pyöräilyreiteistä ja vesistöistä, jotka tarjoavat upeat puitteet erilaisille aktiviteeteille ja liikunnalliselle tekemiselle ympäri vuoden. Meillä on myös upeat ja ajantasaiset lähiliikuntapaikat, jotka on helposti saavutettavissa aivan kylän keskustassa.Etsit sitten aktiivista lomailua tai täysin pysähtynyttä nautiskelua luonnon äärellä, Tohmajärvellä se toteutuu.

Punainen pyöräily ikoni

Maastopyöräily

Maastopyöräily on erinomainen tapa harrastaa liikuntaa, lievittää stressiä ja nauttia ulkoilmasta. Monipuolisuutensa ansiosta se sopii monenlaiselle liikkujalle ja voit harrastaa sitä rennosti maisemista nauttien tai tavoitteellisemmin viilettäen vauhdin hurmassa. 

Tohmajärvellä voit tutustua useisiin ulkoilureitteihin ja vaikuttaviin maisemiin pyöräillen ja reittejä on monentasoisille harrastajille. 

Tohmajärvellä on lainattavana ja vuokrattavana maastopyöriä ja muita urheiluvälineitä. Aina et siis välttämättä tarvitse omia välineitä mukaan!

Maastopyöräilyyn sopivat reitit:

Tohmajärvellä on kolme reittiä: Pekan Trail (7,5 km), Piilovaara Trail (3 km) ja Kirkkoniemi Trail (5 km), jotka voi myös yhdistää yhdeksi kierrokseksi.

Syksyllä 2020 valmistuivat reitistöä täydentämään uudet ulkoilureitit Akanpolku ja Sorpanpolku Tohmajärven eteläisillä kylillä (Akkala, Jouhkola, Riikola).

Lue Karelianpoluista tarkemmin täältä >

Aconitum-kierros on saanut nimensä polun varrella Piilovaarassa kasvavasta harvinaisesta lehtoukonhatusta (Aconitum septentrionale), joka on Tohmajärven kuntakukka.

Lähtöpiste: Kirkon paikoitusalue, Kirkkotie 590, 82600 Tohmajärvi 

  • Polun pituus on noin 6 km
  • Rastitauluja löytyy reitin varrelta 16 kpl
  • Kirkon paikoituspaikalla on käymälä
  • Kulje varovasti pitkospuilla. Reitillä voi olla kosteaa, koska reitti kulkee lehtomaisemassa.
  • Karttaan merkatun kaivon vettä ei ole tutkittu, joten älä juo vettä keittämättä.

Polkua ylläpitävät Tohmajärven kunta ja Tohmajärvi-Seura ry.

Kemien lähivaaroilla 1980-luvulta asti kierrelleen polun varrella ovat mm. Jalajanvaaran valtakunnallisesti arvokas lehto sekä Oravaaran luonnonsuojelualueet.

Lähtöpiste: Opistotalo Kipinän piha, osoite Kirkkotie 16, 82600 Tohmajärvi

  • Polun pituus noin 6 km
  • Rastitauluja 15 kpl
  • Polulla on suuria korkeuseroja, ja se on vaativa kulkea, mutta maisemat korvaavat vaivat.

Polun ylläpitäjä on Tohmajärvi-Seura ry.

Melonta

Melonta on monipuolinen tapa nauttia Tohmajärven luonnosta, sillä Jänisjoki tarjoaa mahdollisuuksia niin seikkaulua etsivälle kuin rauhalliselle nautiskelijallekin. Melonta on oiva tapa kehittää fyysistä kuntoa ja lievittää stressiä samalla kun nautit Jänisjoen ainutlaatuisesta kauneudesta ja jopa 200 km mittaisesta melontamahdollisuuksista. 

Jänisjoen reitistöön kuuluu noin 200 km melottavia joki- ja järviosuuksia. Joki virtaa Joensuun ja Tohmajärven alueella. Pohjoisin haara alkaa Enon Uramojärvestä ja laskee Loitimoon, johon laskevat myös Tuupovaaran suunnasta virtaavat Kotajoki ja Kuuttijoki. Loitimon jälkeen Jänisjoki jatkuu leveänä virtana, ”isona Jänisjokena” kohti itärajaa ja Laatokkaa.

Melonnan voi aloittaa ja lopettaa useasta kohtaa. Loitimolla aloituspisteeksi sopii hyvin Oskolankoski Oskolantieltä. Loitimolta lähdettäessä rantautumispaikalla on tulentekopaikka, laavu ja wc. Hyvin varusteltu Peltokoski on suosittu kalastus- ja retkeilypaikka.

Joensuun ja Tohmajärven kuntaraja on Uskalin ja Kattilakosken puolivälissä. Maantiesillan alittava Kattilakoski on Patsolankosken ohella ainoa koskipaikka Jänisjoen Tohmajärven-puoleisella osuudella. Kattilakoski on lyhyt ja kuohut ja vauhdikkuus tietysti vesitilanteesta riippuvaisia.

Hiihto

Tohmajärven kunnan alueelta löydät runsaasti hoidettuja hiihtolatuja, joista osa on valaistu. 

Tohmajärvellä on myös erinomainen Vauhti suksilainaamo, joka on avattu vuonna 2023. Lainaamosta löytyy niin sukset, sauvat kuin monotkin, joten tämän helpompaa ei ladulle lähtö voi olla! 

Valaistu latu: 2,25 km keskivaikea. Voit hiihtää myös 600 m tai 1,3 km helpon lenkin. Valot tomivat hämäräkytkimellä  klo 15 – 21. Pakkasraja on -20 astetta. Lähtö joko opistotalo Kipinän vasemmalta puolelta (Kirkkotie 16) tai Toimistotalon (Kirkkotie 6) parkkialueelta. 

Simosen peltolenkki 3,2 km. Valaistulta ladulta erkaneva osuus n. 1 km.

Mokinlammen lenkki 3,5 km ja Oravaaran lenkki 5,5 km, vaativat ladut. Erkanevat valaistulta ladulta. Ilmoitettu matka sisältää valaistun ladun osuuden. Vaativat nousut ja laskut eivät sovi aloittelijalle.

Ladut kunnostetaan aina tarvittaessa päivittäin, seuraa huoltoa: Latujen huoltoseuranta

1,5 km keskivaikea valaistu latu. Lähtö Patsolan pysäköintipaikalta tai urheilukentän vierestä (Selkäkyläntie1).

Valot toimivat hämäräkytkimellä klo 15 – 21. Pakkasraja on -20 astetta.

Ladut kunnostetaan tarvittaessa.

Värtsilässä on myös Värtsilän laturetkilatuja, pääosin perinteisen tyylin latuja. Lähtö Patsolan urheilutalon pellolta. Tarkempaa tietoa reitin pituudesta antaa Mirja Kinnunen p. 050 364 1289.

Tietoa voi etsiä myös Värtsilän Kisan Facebook-sivuilta.

1,6 km keskivaikea valaistu latu. Lähtö Tikkalan koulun (Särkilahdentie 224) parkkipaikan vierestä.

Valot toimivat hämäräkytkimellä ja ”painetaan” itse päälle. Ohjeistus ladun lähtöpaikalla.

Pakkasraja on – 20 astetta.

Ladut kunnostetaan tarvittaessan. 1-2 kertaa viikossa.

Tikkalan uimarannalta pyritään aukaisemaan jäälatu n. 5-6 km helmikuussa, kun lumi- ja
jäätilanne sen sallii.

12 km, helpohko maisemalatu hiihdetään osin myös järven jäällä. Lähtö liikuntahallilta. Siirin lenkki erkanee valaistun ladun varrelta. Opastus pystytetään kun latu on avattu. Alkuosa helppoa laskettelua, mutta loppuun kannattaa varata voimia ylämäkiin. Luistelutyylin ja perinteisen tyylin ladut koko matkan. Kunnostus aloitetaan, kun jää- ja lumitilanne sen sallivat. Aikaisemmin avataan latu järvenrantaan ja takaisin. Jäältä lähtee yhdyslatu Akkalaan ja Akkalasta Keikonkankaalle.

Reitit 3 – 12 km. Perinteisen tyylin vaativa maisemalatu, osaksi edestakaisena latuna. Lähtöpaikat Akkalan nuorisoseurantalolta tai Riikolan Keikonkankaan omakotialueelta.  3 km latu on Akkalan nuorisoseurantalon läheisyydessä.

Polkujuoksu ja patikointi

Polkujuoksu ja patikointi ovat oivia tapoja päästä lähemmäs luontoa, kehittää kuntoa ja nauttia ympäristön monimuotoisuudesta. 

Tohmajärvellä tähän löytyy maastoa monentasoiselle harrastajalle ja erilaisille luonnossa liikkujille. 

Katso reitit alla olevan painikkeen kautta ja irtaudu arjen kiireistä ja tule nautiskelemaan Tohmajärven kauniista maisemista. 

 

Punainen pyöräily ikoni

Moottorikelkkailu

Harrastatko moottorikelkkailua? Nautitko vauhdista ja lumisista maisemista? Siihen Tohmajärvellä on hyvät ja lailliset mahdollisuudet. 

Kunnan alueella on kymmeniä kilometrejä hyvin hoidettuja, merkattuja moottorikelkkareittejä. Reitit ovat osa Keski-Karjalan reittiverkostoa, jolta on yhteydet mm. Ilomantsin ja Joensuun suuntiin.

Lisätietoa: Pohjois-Karjalan kelkkaurat ja Keski-Karjalan moottorikelkkailijat ry

Lintubongaus

Tohmajärvi ja erityisesti Värtsilä on lintuharrastajien piirissä laajasti tunnettu myös kansainvälisesti. Värtsilän Sääperinjärven on sanottu olevan yksi Suomen arvokkaimmista ja monipuolisimmista lintujärvistä. Myös Uudenkylänlampi ja Värtsilän laakson pellot ovat lintujen suosiossa.

Tohmajärven pohjoispäässä olevan Peijonniemenlahden pesimälinnusto on varsin runsaslukuinen. Lahti on keväisin erityisesti suurten lintujen suosiossa.

Lisätietoja lintubongauksesta löydät Visit Karelia -sivulta ja Pohjois-Karjalan lintutieteellisen yhdistyksen -sivuilta.

Kalastus

Parhaiten kalaa saa vieheellä, joka on vedessä! Kalastajalle Jänisjoen kalastusalue on monipuolinen paikka pienistä puroista isoon Jänisjokeen. Järvialueet, suuret suvannot ja patojen väliset alueet ovat erinomaisia viehe- ja perhokalastuspaikkoja.

Vääräkosken pohjoispuolella sijaitseva Lempaankoski on erinomainen perhokalastuspaikka, jossa on taimenia, säyneitä, ahvenia ja haukia. Patsolankoskessa on mahdollisuus saada ”se suuri”, jos oikein hyvin onnistaa. Myös Kattilakoski on suosittu kalastuspaikka.

Luonnonvaraisista kalalajeista joessa esiintyvät ahven, hauki, made, siika ja särki. Myös taimen lisääntyy luontaisesti tietyissä paikoissa. Vesistöstä saadaan myös lahnaa, kuhaa ja säynettä. Istutuslajina on kirjolohi. Jokireitin koskialueille istutetaan säännöllisesti sekä pyyntikokoisia että 1-kesäisiä ja 1-vuotiaita taimenia.

Muistathan hankkia kalastusluvat!

Jänisjoen viehekalastusalue kattaa melkein koko Jänisjoen alueen. Kalastus ja ravustus on kielletty voimalaitospatojen alapuolisella alueella 100 metrin matkalla. Tarkista myös kalojen alamitat.

Kalastuslupa-asioista lisää muikkusuomi -sivustolla ja ahven.net-sivustolla.

Uimarannat

Alta löydät Tohmajärvellä sijaitsevat viralliset kunnan ylläpitämät uimarannat. 

Näiden lisäksi on epävirallisia ja kyläyhdistysten ylläpitämiä uimapaikkoja Akkalan Siikajärvellä, Timolan Matolammella, Riikolan Poukkulammella, Kaustajärven Aittolammella, Sikosuon Honkalammella, Vepsän Kolmisoppisella ja Kangasvaaran Valkealammella.

Kirkkotie 591, Tohmajärvi

Tohmajärven pitäjänmaisemassa Kirkkoniemessä kuuden kilometrin päässä kuntakeskus Kemiestä löytyy kesällä 2019 uudelleen avattu monen tohmajärveläisen lapsuuden uintipaikka. Erittäin lapsiystävällinen matala ja hitaasti syvenevä ranta, joten vesi on useimmiten kesällä mukavan lämmintä.

Pusikot ja kaislikot on raivattu ja rantavyöhyke ruopattu. Isomman imarin uintisyvyyteen kahlatessa vuosikymmenten kaislajuuristo vielä tökki muutaman kymmenen metrin matkalla jalkapohilin, mutta vanhan kaislikkovyöhykkeen takaa löytyy jalkapohia hivelevä kova ja sileä hiekkapohia. Pitäjäntuvan kesäkahvilasta löytyvät jäätelöt, mehut, kahvit ja pirakat. Tämä Unelmien uimaranta on rakennettu Puhdas Tohmajärvi ry:n hankkeena Leader-rahoituksella.

Tikkalantie 143, 82350 Tikkala

Suomen lukuisista Särkijärvistä suurin ja kaunein. Kirkasvetinen ja kuumanakin kesänä vilvoittava järvi kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Tikkalan kylällä sijaitsevalla uimarannalla on oikeastaan kaksikin rantaa. Laiturirannassa on pitkä ja mukava istuskeluterassi penkkeineen. Muutaman kymmenen metrin päässä on hieman loivemmin syvenevä hiekkaranta ja grillikatos.

Tikkalantie 143, 82350 Tikkala

Suomen lukuisista Särkijärvistä suurin ja kaunein. Kirkasvetinen ja kuumanakin kesänä vilvoittava järvi kuuluu Natura 2000 -verkostoon. Tikkalan kylällä sijaitsevalla uimarannalla on oikeastaan kaksikin rantaa. Laiturirannassa on pitkä ja mukava istuskeluterassi penkkeineen. Muutaman kymmenen metrin päässä on hieman loivemmin syvenevä hiekkaranta ja grillikatos.

Onkamontie 345, 82360 Onkamo


Aivan 9-tien tuntumassa entisen Kangaslammen koulun vieressä sijaitseva pieni ja idyllinen ranta. Kangaslampi on erittäin kirkasvetinen. Laituri on ja penkit rannan tuntumassa. Jos jotain negatiivista hakee, niin auringonottoon tila ei riitä.

Harkontie 33, 82655 Värtsilä

Saarioon menevän tien läheisyydestä löytyvä Värtsilän helmi. Syvä ja raikas Harkkolampi loistaa auringossa vaaran katveessa kirkkaan vihreänä. Ranta syvenee erittäin nopeasti ja Harkkolammen vesi virkistää kuumempanakin kesänä. Uimataidottomille on verkolla rajattu pieni laguuni.

Lähiliikunta, kuntosali ja muut aktiviteetit

Tohmajärveltä löydät hyvät mahdollisuudet frisbeegolfaamiseen. Kesällä 2021 rakennetut radat löydät Tikkalasta ja kuntakeskus Kemiestä. Värtsilässä on myös kesällä 2021 uusittu, 9-väyläinen rata.

Radat ovat kaikkien vapaassa käytössä. Huomioithan myös muut liikkujat pururadoilla ja noudatat hyvää pelietikettiä. 

Liikuntatoimi lainaa frisbeegolfkiekkoja: laina- ja vuokravälineet

Värtsilän frisbeegolfrata

Patsolantie 22

82655 Värtsilä

Värtsilän 9-väyläinen metsärata koostuu kahdesta osasta. Väylät 1-4 kulkee urheilukentän ympäri. Väylät 5-9  kulkee  pururadan kautta hiekkamontulle ja ylös.

Värtsilän ratakartta

Liikuntahallin Frisbeegolfrata

Kirkkotie 10B

82600 Tohmajärvi

Tohmajärven liikuntahallin ympäristössä 18-väyläinen rata. 

Tohmajärven ratakartta

Tikkalan Frisbeegolfrata

Särkilahdentie 224

82350 Tikkala

Tikkalan 9- väyläinen rata kulkee pururadan ympäristössä. Rata on helppo ja sopii hyvin aloittelijoille. 

Tikkalan ratakartta

 

Tohmajärven kunnan tenniskentät sijaitsevat kuntakeskuksessa, Sivistyskeskus Ahjon ja museoalueen naapurissa, Katri Helenan raitin varrella.

Reittiohje Tohmajärven tenniskentälle 

Varaukset tehdään Julius-varauksen kautta. Ensimmäisellä kerralla rekisteröidy, kirjaudu, klikkaa haluttu kellon aika ja tarkista tiedot sekä kenttä/kentät jotka haluat varata.

VARAA TENNISVUOROSI TÄSTÄ

Voit noutaa avaimen tenniskentälle R-kioskilta. Jätäthän kentän hyvään kuntoon vuorosi jälkeen. Hoito-ohjeet tenniskentän ilmoitustaululla. 

Kenttien hoidosta vastaa Tohmajärven tennisseura – ToTs. 

Seuraa ajankohtaisia tapahtumia ja kuulumisia facebookista Tohmajärven tennisseura – ToTs

Tohmajärvellä on lukuisia lähiliikuntapaikkoja joissa pääset kohottamaan kuntoasi, nauttimaan luonnosta tai harrastamaan monipuolisesti liikuntaa ympäri vuoden. 

Tohmajärven liikuntapuisto (Kirkkotie 10a-b, Sivistyskeskus Ahjon sekä Sepon Pajan ympäristö):

Frisbeegolfrata 18 A1, pururata, Pump track, urheilukenttä, tennis, beachvolley, kuntoilulaitteet, palloilukenttä, hiihtodut, luistelukaukalo/kenttä

Kuntoportaat (Kirkkotie 16)

Karelian polut; Pekan trail, Piilovaara trail, Kirkkoniemi trail

Kemien luontopolku (lähtö Opistotalo Kipinä, Kirkkotie 16)

Pesäpallokenttä 

Sepon Paja eli liikuntahalli (Kirkkotie 10 b):

Kuntosali ja muut liikuntasalit

Kuntosalit ovat avoinna ma-pe klo 7-22 ja viikonloppuna 8-20. Kuntosaleille pääsee henkilökohtaisella kulkutunnisteella. Vuorokauden ja kahden vuorokauden/ viikonlopun varaukseen ei tarvitse kulkutunnistelätkää, vaan varauksen yhteydessä tulee pin-koodi, jolla pääsee sisälle kuntosaliin.

Eripituisia käyttöoikeuksia voi ostaa kuntosalille Julius-varausjärjestelmästä.

Alla kootusti Tohmajärven kylien liikuntamahdollisuuksia. Tarkat infot, kartat ja kuvaukset löytyvät erikseen mm. uimarannoista, frisbeegolfradoista ja poluista.

Onkamo / Tikkala

Kangaslammen uimaranta

Särkijärven uimaranta

Onkamon jalkapallokenttä, keihäänheitto

Tikkalan frisbeegolfrata 9 C2

Tikkalan pururata, hiihtolatu, luistelukenttä/kenttä, lähiliikuntapaikka

Akkala/Riikola

Akkala-Jouhkola nuorisoseurantalo:

Akanpolku

Sorpanpolku

Tenniskenttä, leikkipaikka, urheilukenttä

Kirkkoniemi

Unelmien uimaranta, beachvolley

Aconitum-kierros 

Saario

Mikonpolku

Kaurila

Siirinpolku

Uusi-Värtsilä 

Nenosenlammen uimaranta

Värtsilä

Harkkolammen uimaranta, avantouinti

Värtsilän frisbeegolfrata 9 B2

Hiihtoladut 

Jänisjoen melontareitti 

Tohmajärvi toivottaa myös koirat tervetulleeksi rekeilemään! 

Tohmajärven luonnossa koiralla on tilaa juosta, haistella uusia tuoksuja ja tutkia ympäristöä, mikä edistää sen luontaisia vaistoja ja antaa sille henkistä stimulaatiota. 

 Koiran kanssa luonnossa liikkuminen tarjoaa myös omistajalleen oivan mahdollisuuden ympäröivien luontopolkujen ja muiden kohteiden tutkimiseen.

Huolehdithan, että koiran tulee olla kytkettynä tarvittaessa ja jätökset tulee kerätä ja hävittää asianmukaisesti.

Tohmajärvellä on myös koirapuisto sekä isoille että pienille koirille. Koirapuisto sijaitsee matonpesupaikan läheisyydessä, osoitteessa Asematie 11, 82600 Tohmajärvi.

Muut aktiviteetit

Tohmajärvellä eväsretkeily ja makkaranpaisto yleisillä merkityillä paikoilla onnistuu! Olitpa sitten retkellä ystävien, perheesi tai isovanhempiesi kanssa löytyy eväsretkelle varmasti mieluisa paikka. 

Tulipaikat löydät merkittyinä kartta-välilehdeltä. 

Monipuolisen luonnon ansiosta Tohmajärvi on mainio paikka myös sienestykseen ja marjastukseen.

Jokamiehen oikeudet antavat kaikille yhtäläisen oikeuden harratuksen toteuttamiseen, mutta huomioithan kuitenkin että luonnonpuistoissa marjastus ja sienestys on kiellettyä. 

Tohmajärvellä on runsaasti laavuja ja tulipaikkoja retkipäivän viettoa varten. 

Katso laavut ja tulipaikat täältä.

Skip to content