Rectangle 3

Luontopolut

Rectangle 3

Luontopolut

Tohmajärven luontopolut kutsuvat nauttimaan

Laaja luontopolkureittien kattaus tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia luontoharrastuksiin ja seikkailuun ympäri vuoden. Nämä polut kulkevat läpi kauniin luonnon, tarjoten samalla mahdollisuuden nauttia hyvinvointia vahvistavasta liikkumisesta ja raikkaasta ulkoilmasta. Reiteillä voit nähdä Tohmajärven moninaista kasvillisuutta ja eläimistöä sekä löytää paikkoja, jotka tuntuvat kuin suoraan sadusta. Olit sitten aloittelija tai kokenut vaeltaja, löydät reittivaihtoehdoista varmasti sen, mikä hurmaa sinut.

Karelianpolut

Karelianpolut ovat opastettuja maastopyöräily-, retkipyöräily- ja polkujuoksureittejä Keski-Karjalan alueella. 

Reitit otettiin käyttöön kesällä 2019. Tohmajärvellä on kolme reittiä: Pekan Trail (7,5 km), Piilovaara Trail (3 km) ja Kirkkoniemi Trail (5 km), jotka voi myös yhdistää yhdeksi kierrokseksi.

Syksyllä 2020 valmistuivat reitistöä täydentämään uudet ulkoilureitit Akanpolku ja Sorpanpolku Tohmajärven eteläisillä kylillä (Akkala, Jouhkola, Riikola).

Lue Karelianpoluista tarkemmin alta:
 • Reitin pituus noin 7,9 km (6,3 km, jos aloittaa Siikajärven uimarannalta)
 • Siikajärven uimarannalla nuotiopaikka (katso kartalta).
 • Korkeuserot maltilliset ja reitti pääasiassa helppokulkuinen. Sisältää metsäpolkua Siikajärven ympäristössä.

 

Akanpolku, joka nuorisoseurantalolta lähtien on noin 7,9 km, kiertää Siikajärven koukaten vähäksi aikaa Kiteentien toiselle puolelle. Reitti on valtaosin helppokulkuisia kyläteitä ja korkeuserot maltillisia, mutta myös metsäpolkua on Siikajärven ympäristössä. Reittiä lyhentää n 1,6 km, jos lähtee esimerkiksi Siikajärven uimarannan parkkipaikalta, jolloin edestakainen tieosuus nuorisoseurantalolta jää pois. 

Akanpolun välimatkat: Ns-talo-Siikajärvi 2,2 km, Siikajärvi-Kiteentien ylitys/polkujen risteys 3,0 km, Polkujen risteys-Kiteentien ylitys/Lassilanmäentien alku 1,4, Lassilanmäentie-Ns-talo 1,3 km.

 • Jyrkempää korkeusvaihtelua.
 • Taukopaikka on Kypärävaaran laavulla ja reitin kruunaa Sorppalammen silta.
 • Sorpanpolku erikseen kuljettuna on noin 11 kilometrin mittainen ja yhdessä Akanpolun kanssa noin 13,5 km.

 

Välimatkat: Ns-talo-Kiteentien ylitys-Riikolantie 2,7 km (koko osuus hiekkatietä), Riikolantie-Kypärävaaran laavu 1,2 km, Kypärävaara-Sorppalammen silta 2,0 km (enimmäkseen metsäpolkua), Sorppalampi–ns-talo 5 km (alkuosa metsäpolkua, pääosin kapeita kyläteitä).

Reitit voi kiertää kumminkin päin, mutta opastus on merkitty vastapäivään.

 • Vaativa ja hyviä maastoajotaitoja vaativa kaksisuuntainen reitti.
 • Nousua / laskua 265m.
 • Hernevaaran päällä pöydällä varustettu taukopaikka.
 

Pekan Trail i tarjoaa mielekästä ja fyysisesti haasteellista maastopyöräilyä sekä polkujuoksua.

 Lähtöpiste on Tohmajärven liikuntahallilla. Lähinnä lähtöpistettä reitillä liikutaan pururataa pitkin. Reitin alussa on huomioitava myös reitin läheisyydessä sijaitseva frisbeegolf –rata.

Reitti kulkee pääosin kuusivaltaisessa ja vehreässä vaaramaisemassa. Hernevaaran päällä on taukopaikka, jossa myös pöytä evästelyä varten. Sieltä aukeaa kaunis näkymä Tohmajärven suuntaan. 

Retti ei ole kuin yhdessä kohdassa hieman teknisesti vaativa, mutta reitillä on useita vaativia nousuja ja laskuja. Kahdessa kohdassa hankalat paikat ylitetään lankkusiltoja pitkin ja suoosuus on sorastettua polkua. 

Pekan Trail yhtyy paikoittain alueen luontopolkuihin (merkitty keltaisella), jotka tarjoavat lisää reittivaihtoehtoja. 

Luontopolkuja ei kunnosteta maastopyöräilyä varten. Reitti yhtyy Piilovaara Trailiin ja sen kautta on edelleen yhteys Kirkkoniemi Trailiin.

 • Reitin pituus 3 km
 • Helppo, sopii aloittelijalle.
 • Kaksisuuntainen reitti.
 • Nousua / laskua 101m.
 • Pysäköinti, huussi, vesi kahvila, uimaranta

 

Piilovaara trail tarjoaa mielekästä ja nautinnollista maastopyöräilyä sekä polkujuoksua. Reitille kuljetaan Pekan Trailin kautta tai Kirkkoniemen lähtöpisteestä käsin. Autot pysäköidään Liikuntahallille tai Kirkkoniemeen. Reitti kulkee vehreässä lehtimetsässä sinkkupolkua, kärrypolkua ja lyhyen matkaa hiekkatietä pitkin. Reitillä on kaksi lyhyttä ja jyrkkää ylä-/alamäkeä ja kaksi pidempää nousua/laskua. Reitin yhdessä kohdassa aukeaa upea näkymä kauas ympäröiviin vaaramaisemiin. Piilovaa Trail yhtyy alueen luontopolkuihin (merkitty keltaisella), jotka tarjoavat lisää reittivaihtoehtoja. Luontopolkuja ei kunnosteta maastopyöräilyä varten.

 • Reitin pituus 5 km
 • Helppo / osittain vaativa
 • Myös aloittelijalle sopiva kaksisuuntainen reitti.
 • Nousua / laskua 145m. 

 

Kirkkoniemi trail tarjoaa mielekästä ja nautinnollista maastopyöräilyä sekä polkujuoksua kauniissa kulttuurimaisemassa. Reitin lähtöpiste on Kirkkoniemessä, kirkon vieressä, jossa on myös pysäköintimahdollisuus. Reitti muodostuu Kirkkoniemessä kiertävästä lenkistä, jossa kuljetaan rantamaisemissa sinkkupolulla sekä asfaltti- ja hiekkatiellä. Kirkkoniemessä on erityisen kaunis kulttuurimaisema ja Tohmajärven rannalla oleva uimaranta sekä kesäisin auki oleva Pitäjäntuvan kahvila. Tällä lenkillä on myös tulipaikka Turusenniemessä. Reitillä on edestakainen yhteys asfalttitietä ja polkua pitkin Kapakanpellolle, jossa se yhtyy Piilovaara Trailiin. Kissavaarassa on teknisesti vaativampi kalliokohta, ja pari tiukempaa mäkeä. Kissavaarasta on myös yhteys Peijonniemenlahden lintutornille ja linnustollisesti erittäin arvokkaalle kosteikkoalueelle. Kirkkoniemi Trail yhtyy alueen luontopolkuihin (merkitty keltaisella), jotka tarjoavat lisää reittivaihtoehtoja. Luontopolkuja ei kunnosteta maastopyöräilyä varten.

Jänisjoen vesiretkeilyreitti

Jänisjoki virtaa sekä Suomen että Venäjän puolella. Suomen puoleista Jänisjoen alaosaa kutsutaan ”isoksi Jänisjoeksi”.

Reitti alkaa Loitimon järvestä Kiihtelysvaarasta ja päätyy Värtsilän pitäjän alueelle Venäjän rajalle. Jänisjoella on kolme alkuhaaraa ennen Loitimoa. Jänisjoen reitin voi halutessaan aloittaa jo aikaisemmin Kota- tai Kuuttijoen haaroista tai Jänisjoen Koveron haarasta, jolloin reitille saa lisäpituutta.

Melonnan voi aloittaa ja lopettaa useasta kohtaa. Loitimolla aloituspisteeksi sopii hyvin Oskolankoski Oskolantieltä. Tohmajärven puolella mukava päiväretki alkaa Vääräkosken voimalaitoksen alapuolelta, jolloin välttyy voimalaitosten ohituksilta. Melontamatkaa Värtsilän pitäjään tulee noin 15 kilometriä. Taukopaikaksi sopii Myllykosken laavu ja retken voilopettaa joko noin 11 kilometrin kohdalla Jänisjoen tupien veneluiskalle tai Värtsilän pitäjään Myllymuseon rannalle juuri ennen maantiesiltaa.

Kanootteja vuokraa ja opastettuja retkiäkin järjestää Karelia-Active, puh.050 339 3737.
Kanootteja vuokraa myös Saarion kyläyhdistys, Niina Immonen puh. 050 057 4341

Jänisjoen vesireitin varrella on useita retkeläisiä palvelevia taukopaikkoja, joissa on laavu, nuotiontekopaikka ja käymälä. Osaan niistä pääset vain vesitse kulkemalla, osa on teitse saavutettavissa. Jos haluat vain eväitä syömään luonnon helmaan, se onnistuu helposti Kattilakosken, Saarion sekä Patsolankosken rantautumispaikoilla, sillä ne ovat autotien varressa.

Jänisjoella on useita melontareittejä Pohjois-Karjalassa. Yksi suositeltava reitti on melonta Koverosta Aittojärvelle. Lisäksi tarjolla on haastavampia koskimelontareittejä, kuten Kotajoen ja Kuuttijoen haarat.

Jänisjoella on hyvin huollettuja taukopaikkoja, jotka tarjoavat retkeilijöille mahdollisuuden levähtää ja nauttia ympäröivästä luonnosta.

Joessa on myös voimalaitoksia, ja niiden ohitukset on merkitty selkeästi viitoilla. On tärkeää noudattaa näitä merkintöjä ja olla varovainen koskien kohdalla.

Viimeinen helppo rantautumispaikka ennen joen laskemista Venäjälle on Niiralan uimaranta ja veneidenlaskupaikka.

Suomen puolella jokimatkaa voi taittaa meloen rajavyöhykkeelle saakka, mutta itse rajanylitys on tehtävä maitse Niiralan raja-aseman kautta. Viisumien hankinnan takia matka on paras suunnitella hyvissä ajoin etukäteen.

Venäjän Värtsilässä kanootin voi laskea vesille kylän pinnassa. Venäjän puolen Jänisjoki virtaa Pienen Jänisjärven ja Jänisjärven kautta kohti Laatokkaa. Jänisjärven eteläpäässä on Hämekosken pato ja voimalaitos. Hämekosken jälkeen hurautetaan koskesta koskeen, eivätkä pyörteet ole vaatimattomia. Reittiä voi suositella kumilauttaretkiin osaavan kipparin johdolla tai erittäin kokeneille melojille.

Joen varrella on asumatonta korpea, joskin paikoin tie kiemurtelee joen tuntumassa. Harlussa on voimalaitos ja kalustoa on jälleen kannettava joen alajuoksulle. Harlun jälkeen vuorossa on koko Jänisjoen huimin koskiosuus, joka on syytä tarkistaa ennen laskemista. Jänisjoen retken voi päättää Läskelään tai jatkaa siitä vielä noin 6 km Laatokalle. Venäjän puolella Jänisjoen varrella on muutamia taukopaikkoja. Paras tapa tutustua Jänisjoen maisemiin on pakettimatka kumilautalla.

Aconitum-kierros

Aconitum-kierros on saanut nimensä polun varrella Piilovaarassa kasvavasta harvinaisesta lehtoukonhatusta, joka on Tohmajärven kuntakukka.

 • Polun pituus noin 6 km.
 • Rastitauluja 16 kpl.
 • Kirkon paikoituspaikalla on käymälä.


Kulje varovasti pitkospuilla. Karttaan merkatun kaivon vettä ei ole tutkittu, joten älä juo keittämättä. Lähtöpaikka on kirkon paikoitusalue, osoite Kirkkotie 590
Polkua ylläpitävät Tohmajärven kunta ja Tohmajärvi-Seura ry.

Kemien Luontopolku

Kemien lähivaaroilla 1980-luvulta asti kierrelleen polun varrella ovat mm. Jalajanvaaran valtakunnallisesti arvokas lehto sekä Oravaaran luonnonsuojelualueet.

 • Polun pituus noin 6 km.
 • Rastitauluja 15 kpl.

Polulla on suuria korkeuseroja, vaativa kulkea, mutta maisemat korvaavat vaivat. Lähtöpaikka on Keski-Karjalan musiikkiopiston piha, osoite Kirkkotie 16. Polun ylläpitäjä on Tohmajärvi-Seura ry.

Mikonpolku

Polku kiertelee Saarionvaaran komeissa maisemissa.

Polun pituus noin 2 km, jolla korkeuseroja riittää.

Rastitauluja 10 kpl, kota, joka on vapaasti käytettävissä.

Lähtöpaikkoja on useita. Saarion maamiesseurantalon piha, Kangaskoskentie, n. 100 m Pitkälammentieltä ja Pitkälammentie, n. 1,2 km Saariontieltä. Lähtöpaikoissa karttataulut.

Polun ylläpitäjä on Saarion kyläyhdistys ry.
Lisätietoja: Mikko Väisänen puh. 044 289 9398

Siirinpolku

Polku sijaitsee olympiavoittaja Siiri Rantasen synnyinmaisemissa.


Reitin pituus noin 5,5 km ja 4,5 km. Polku kulkee suurelta osin helppokulkuisia kyläteitä pitkin.
Rastitauluja 5 kpl.
Pitemmällä reitillä nousua 110 m ja laskua 80 m.
Lähtöpaikka on Kaurilan kylätalo, Koulunmäentie 17, Kaurila.
Reitin varrella Jänisjoen rannalla on Myllypuron laavu, jossa tulentekopaikka ja wc.
Polun ylläpitäjä on Kaurila-Muskon kyläyhdistys ry.
Lisätietoja: Reino Löppönen, 050 517 7854

Maiju Lassilan Kulttuurireitti

Koe Tohmajärven kulttuurihistoriaa Algot Tietäväisen (1868-1918) lapsuus- ja nuoruusajan kokemusmaailman kautta ja ihastu paikkakunnan mahtaviin maisemiin.

Perusreitti (15 km) soveltuu hyvin polkupyöräilyyn. Pitempi reitti (25 km) vie Algotin synnyinkodin maisemiin.

Tutustu reitin kunnan keskustassa oleviin kohteisiin ja niiden sijaintiin kartalla tästä.

Merkkien Selitykset

Reitillä WC

Tulipaikka

Reitillä rastitaulut

Sopii pyöräilyyn

Vesireitti

Reitillä korkeuseroja

Sopii patikointiin

Laavu

Yhdistelmäreitti

Reitti on esteetön

Uimaranta

Pitkospuut

Tulipaikat, laavut ja uimarannat kartalla

Skip to content