Info

Yleistietoa Tohmajärvestä

Tohmajärvi on yli 4 150 asukkaan kunta, joka sijaitsee Keski-Karjalan seutukunnassa ollen osa Pohjois-Karjalan maakuntaa. Se perustettiin Värtsilän kunnan ja vanhan Tohmajärven kunnan yhdistyessä vuonna 2005. Kunnan pinta-ala on noin 895 neliökilometriä, josta noin 58 neliökilometriä on vesistöjä. Naapurikuntia ovat Joensuu, Kitee ja Rääkkylä. Tohmajärvellä sijaitsee EU:n itäisin maaraja-asema, ja sen henkilöliikenne on kattanut vuosittain jopa yli miljoona matkustajaa. Valtatiet 6 ja 9 tuovat Tohmajärvelle, minkä lisäksi lähin rautatieasema asettuu Kiteelle yhdistäen kunnan edelleen Helsinkiin ja Kuopioon. Kaupungissa on taajama, Kemie, jonka alueelta löytyy muun muassa S-market, K-market, ABC-huoltoasema, apteekki sekä ravintoloita ja kioskeja. Keskustassa sijaitsee kunnantalo ja kirjasto. Tohmajärvellä toimii kansalaisopisto, lukio sekä useita peruskouluja.

Historiaa Tohmajärvestä

Tohmajärvi oli alkujaan 1500-luvulla Ilomantsin ortodoksinen kappeliseurakunta, kunnes luterilainen seurakunta perustettiin vuonna 1653. Kunnallishallinto käynnistyi vuonna 1868. Värtsilän teollisuusyhdyskunta irtautui Tohmajärvestä omaksi kunnakseen vuonna 1920, ja nykyisin entistä Värtsilän kunnan aluetta kutsutaankin Värtsilän pitäjäksi. Talvisodan päättäneessä Moskovan rauhassa suuri osa sen aikaisesta Tohmajärven alueesta pysyi Suomella, vaikkakin joitakin osia Kiteen, Pälkjärven ja Värtsilän alueista luovutettiin. Niiralassa toimii yhä sotien jälkeen avattu rajanylityspaikka. Tohmajärven kunnallistalon alla sijaitsee arviolta 11 000 vuotta vanha jääkautinen luola, joka on 8 metriä pitkä ja 1,5 metriä korkea.

Tohmajärveltä kotoisin olevia merkkihenkilöitä

Seppo Räty oli suomalainen keihäänheittäjä, joka saavutti menestystä 1980- ja 1990-luvuilla. Hän syntyi 27. helmikuuta 1962 Lahdessa, Suomessa. Räty tunnettiin erityisesti voimakkaasta heittotekniikastaan ja tarkasta heittotaidostaan. Hän osallistui neljästi olympialaisiin (1984, 1988, 1992, 1996) ja saavutti pronssimitalin Barcelonan olympialaisissa 1992.

Seppo Räty pitää edelleen hallussaan useita keihäänheiton Suomen ennätyksiä. Hän oli myös Euroopan mestari vuonna 1994. Räty oli arvostettu keihäänheittäjä, joka inspiroi monia suomalaisia urheilijoita ja oli tunnettu pitkästä ja menestyksekkäästä urastaan keihäänheiton parissa.

Uransa jälkeen Tohmajärveläinen Räty työskenteli Niiralan tullissa ja keskittyi valmentamiseen. 

Katri Helenaan vuosien varrella liitetyt epiteetit – Letkajenkkakuningatar, Vaalea valloittaja, Sinivalkoinen ääni – viittaavat selkeästi siihen mielikuvaan, että laulaja on viihdemusiikin saralla Suomen ja suomalaisuuden tärkeimpiä tulkkeja. Lempinimien lisäksi tilastotiedot eri vuosikymmeniltä puoltavat hänen asemaansa kenties Suomen kaikkien aikojen rakastetuimpana naispuolisena iskelmälaulajana. 1980-luvun lopussa Katri Helenalla oli 29 eli eniten lauluja suosikkilistoilla, 1990-luvun alussa hänen levymyyntinsä ylitti miljoonan, ja 2000-luvulle tultaessa hänelle on kertynyt kultalevyjäkin jo täysi tusina

Ortodoksisen kirkon Helsingin piispana toimiva metropoliitta Ambrosius on alkujaan Uuden Valamon munkki. Hän on toiminut piispana myös Oulussa. Suurelle yleisölle Ambrosius on tullut tunnetuksi ennen kaikkea yhteiskunnallisena keskustelijana ja yhteyksistään liike-elämän vaikuttajiin.

Dominikaani-isä Martti Voutilainen oli ensimmäinen reformaation jälkeen Suomessa vihitty katolinen pappi. Koko työuransa ajan hän oli keskeinen ekumeeninen vaikuttaja Suomessa. Lisäksi hän loi käännöstyönsä kautta uutta katolista käsitteistöä suomen kieleen sekä tallensi Suomen katolilaisten historiaa.

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuuluvan Siiri Rantasen ura kilpahiihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortinan olympialaisten viestinhiihdossa, josta hän sai kultamitalin.

Reino Pirhonen ponnisteli vaatimattomista oloista yhteiskunnan huipulle. Hän oli pohjoiskarjalaisten ja itäsuomalaisten maanviljelijöiden edustaja Maataloustuottajain Keskusliitossa (MTK) 12 vuotta ja vaikutti keskeisesti maatalouslomitusjärjestelmän saamiseen. Pirhonen vaikutti aikana, jolloin maatilojen ja maataloustuotannon määrä olivat Suomessa korkeimmillaan ja MTK:lla ja tuottajilla oli merkittävä asema suomalaisessa yhteiskunnassa. 

Matti Laurellin keksinnöistä tutuin on purkinavaaja. Aiemmin avaaja tehtiin kahdesta osasta yhteen niittaamalla. Laurellin mielestä tekotapa oli hidas ja kallis. Hän kehittikin 1948 työkalun, joka prässäsi levystä kerralla valmiin tuotteen. Avaajia on sittemmin tehty miljoonia.

Johan Viktor Arajuuri hoiti monet hankalat ja merkittävät tehtävät, joita sotilas- ja siviiliura hänelle toivat, vastuunalaisesti ja tarmokkaasti. Sotilaana hän menestyi sekä rauhan aikana että rintamaoloissa. Merkittävimmän panoksensa hän antoi jatkosodan aikana takaisinvallatun Karjalan ja miehitetyn Itä-Karjalan korkeimpana hallintomiehenä. Hävityn sodan takia hän ei kuitenkaan saanut ansioistaan asianmukaista tunnustusta, päinvastoin hän joutui moneksi vuodeksi omaehtoiseen maanpakoon.

Piispa Eino Sormusen vaikutus ulottui yli Kuopion hiippakunnan rajojen. Se näkyi erityisesti suomalaisessa Luther-tutkimuksessa ja poikkeuksellisen laaja-alaisessa teologisessa kulttuurielämän tarkastelussa. Sormunen oli kirjoittajana erittäin tuottelias. Hän julkaisi sekä kirjoja ja kirjasia kirkon käytännön tarpeisiin että vankkaa tieteellistä ja yleistajuista teologista kirjallisuutta. Persoonallisimman ja kauaskantoisimman antinsa hän tarjosi kulttuurikriittisessä esseistiikassa.

Algot Untola on ollut pitkään ristiriitainen hahmo suomalaisessa kirjallisuudessa. Toisaalta hänet on tuomittu vallankumouksellisen ideologiansa takia, toisaalta hänen Maiju Lassilan nimellä kirjoittamansa humoristiset kertomukset ja kansannäytelmät sekä niiden todenoloiset ihmiset ja puheet ovat vuosikymmenien ajan huvittaneet koko Suomea.

Rakkaus Kalevalaan ja kansatieteeseen johdatti postimestarin pojan Oskar Hainarin kesken yliopisto-opintojen opettajaksi Sortavalaan. Hän kiinnostui Raja-Karjalasta, ja sen kehittämisestä tuli hänen ja hänen karjalaissyntyisen puolisonsa Tilma Hainarin yhteinen, elinikäinen harrastus ja poliittisen toiminnan kannustin. Oskar Hainari oli historiantutkija ja oppikirjojen kirjoittaja, ja hän toimi rehtorina ja eri aineiden lehtorina yli 30 vuotta Sortavalassa, Jyväskylässä ja Helsingissä. Hän edusti opettajia pappissäädyssä valtiopäivillä ja Suomalaista Puoluetta kansanedustajana sekä koki myös omakohtaisesti, mitä oli olla aktiivinen toisinajattelija ja -tekijä.

Alexander Järnefelt rakensi elämässään kaksi uraa, ensin Venäjän armeijan sotilastopografina 1859 – 1882 ja sitten hallintomiehenä Mikkelin, Kuopion ja Vaasan läänien kuvernöörinä sekä lopuksi senaattorina 1894 – 1896. Järnefelt oli fennomaani, jonka työ suomalaisuuden hyväksi on suotta jäänyt hänen tunnettujen aikalaistensa G. Z. Yrjö-Koskisen, Agathon Meurmanin ja K. F. Ignatiuksen saavutusten varjoon.

Nuoruudestaan lähtien hän tähtäsi siihen, että suomen kielestä tulisi Suomen ensimmäinen virallinen hallinnon ja sivistyneistön kieli myös käytännössä. Kuvernöörikautenaan hänen merkittävimpiin saavutuksiinsa kuului uusien kansakoulujen aikaansaaminen.

Erik Wallensköld teki loistavan virkauran senaattorina, maaherrana ja Turun hovioikeuden presidenttinä. Hän sai valtioneuvoksen arvon 1823 ja aatelisarvon 1832.

Iisakki Sorsa tunnettiin maineikkaana rakennusmestarina. Hän edusti aikansa nousevaa säätykiertoa, jossa ammattitaidolla ja liikemiesvaistolla saavutetulla omaisuudella pääsi kohoamaan yhteiskunnallisessa hierarkiassa.

Tuomas Paakkunainen oli Tohmajärven virallinen edustaja, joka vei pitäjän valituksia Tukholmaan. Hänet vangittiin 1679 verorettelöiden takia, mutta pitäjäläiset vapauttivat hänet. Hänet lähetettiin uudelleen Tukholmaan valittamaan. Turun hovioikeus kuitenkin tuomitsi Paakkunaisen kapinasta kuolemaan, ja hänet vangittiin. Hänet mestattiin Tohmajärvellä 1681. Tuomas Paakkunainen lienee ainoa kreivi- ja vapaaherrakuntien aikaisten (noin 1650 – 1680) talonpoikaislevottomuuksien johdosta teloitettu suomalainen kansanjohtaja.

Tohmajärvi matkakohteena

Olemme ikimuistoinen matkakohde matkustit sitten itseksesi tai läheistesi kanssa. Keskustan alueella palvelevat niin marketit, ravintolat, huoltoasema kuin apteekkikin, joten voit lomailla huoletta. Tohmajärven kaunis ja rauhallinen ympäristö tarjoaa myös monia aktiviteetteja, jotka sopivat erinomaisesti lemmikin kanssa matkustavalle. Alueella on runsaasti luontoa ja vehreitä alueita, joissa lemmikkisi voi nauttia ulkoilusta ja ympäristön kutkuttavista tuoksuista, ja sinä tehdä unohtumattoman matkan yhdessä lemmikkisi kanssa. Lemmikkimyönteiset palvelut tekevät matkastasi helpon ja huolettoman.

Tohmajärveltä löytyy majoitusvaihtoehtoja jokaisen tarpeisiin. Voit valita perinteisen mökin tai modernin huoneiston, jotka ovat varusteltu mukavuuksilla. Alueella on runsaasti aktiviteetteja ja nähtävyyksiä, joista kaikenikäiset innostuvat. Lapset rakastavat erityisesti leikkipaikkaamme keskuspuistossa sekä uimarantoja, joissa he voivat viettää hauskoja leikkihetkiä. Retkipäivät kruunattuna makkaranpaistolla onnistuvat lukuisilla laavuillamme ja liikuntailtapäivää vietät koko perheen voimin Patsolan frisbeegolf-radalla. Tohmajärvi on loistava kohde myös talvella. Vierailijoille on tarjolla monenlaista tekemistä, kuten hiihtoa ja pulkkailua. Voitte myös kokeilla yhdessä retkiseurasi kanssa avantoon pulahtamista saunomisen yhteydessä.

Kestävä matkailu ja ekomatkailu Tohmajärvellä

Jos olet kiinnostunut ekomatkailusta, on Tohmajärvi siihen ihanteellinen kohde. Alue on tunnettu sykähdyttävästä luonnostaan, ja olemme ylpeitä alueen monista EU:n Natura 2000 -hankkeen luontokohteista. Hankkeen tarkoitus on tukea luonnon monimuotoisuutta Euroopan unionissa, ja näitä kohteita ovat soiden ympäröimät Kangasvaaran-Kenraalinkylän lammet, Tohmajärven lehdot, Peijonniemenlahti ja sen vesialue, Särkijärvi, Värtsilän laakson luontokokonaisuus sekä Kannusvaara.

Tohmajärvi on täynnä ekotekoja, ja monet paikalliset yritykset ovat sitoutuneet ympäristönsuojeluun. Ekologisesti majoittuessa suosi Tohmajärven kompakteja hotelleja, unohtamatta lähialueen Airbnb-majoituksia, joissa pääset toteuttamaan ekologista paikallista elämäntapaa kulutusta vähentäen. Aktiviteetit Tohmajärvellä ovat ympäristöystävällisiä ja ihmisläheisiä. Lähialueen maatilat ja niiden tilapuodit tarjoavat lähituotettua ruokaa, ja saatat käydessäsi kuulla samalla heidän ekotuotannon menetelmistä. Tervetuloa kokemaan Tohmajärvi ekoturistin silmin ja inspiroitumaan kestävän matkailun parissa!

Parhaat vinkit Tohmajärvelle

Tohmajärvellä parasta on luonto ja lukemattomat harrastusmahdollisuudet.

Olen syntynyt ja kasvanut Tohmajärvellä ja vaikka maailman tuulet ovat välillä vieneet muualle, on Tohmajärvi lopulta vetänyt minua takaisin puoleensa. Nautin ehdottomasti eniten Tohmajärven laajasta kulttuuritarjonnasta ja erityisesti Maiju Lassilan kesäteatterista.

Suosittelen Tohmajärveä erityisesti aikuisille ja + 50- vuotiaille pariskunnille. Rikkaan kulttuuritarjonnan lisäksi täällä on paljon harrastusmahdollisuuksia kuten frisbeegolf, kalastus ja pyöräily.
Riitta Okkonen
Tohmajärveläinen yrittäjä
Tohmajärvi matkakohteena täytyy kokea itse!

Tohmajärvi on kunta, jossa voit yhä kokea neljä vuodenaikaa täydessä loistossaan. Täällä yhdistyvät Järvi-Suomen, Vaara-Karjalan ja Laatokan läheisyyden tarjoamat kauniit lehtomaisemat. Ahjon ympäristö, upeine liikuntapaikkoineen, on myös sellainen aarre, jota kaikista kunnista ei löydy. Voit viettää aikaasi kylän keskustan ympärillä tai metsissä, samalla ihaillen upeita vaaramaisemia. Nämä elämykset täytyy kokea itse.

Kunnan keskusta on kompakti ja kaikki tarvittavat palvelut ovat käden ulottuvilla. Sieltä löytyvät myös erinomaiset liikuntapaikat sekä Sivistyskeskus Ahjo. Kuntakeskus Kemie kohoaa vaikuttavan vaaran päällä, tarjoten upeat näkymät kauas horisonttiin.

Käyntikohteena suosittelen erityisesti Pohjois-Karjalan vanhinta puukirkkoa, Kirkkoniemeä ja sen ympäröivää Tohmajärveä. Todellakin käynnin arvoinen. Kesäisin Kirkkoniemessä voi nauttia upeasta unelmien uimarannasta, ja sen yläpuolella Seurakunnan ylläpitämä Pitäjätuvan kesäkahvila kutsuu vieraita.

Tohmajärvi on ehdottomasti suositeltava kohde matkailijoille, jotka arvostavat helppoa saavutettavuutta ja aitoja elämyksiä.
Mikko Löppönen
Tohmajärven kunnanjohtaja
Tohmajärvi on ihanteellinen asuinpaikka niille, jotka arvostavat yhteisöllisyyttä, turvallisuutta sekä tilan ja vapauden tuntua, mutta samalla kaipaavat toimivia palveluita.

Mikä erottaa meidät muista paikoista on monipuolinen luonto sekä upouusi Maiju Lassilan koulu (1.-9. luokat) Sivistyskeskus Ahjossa. Ahjo on monipuolinen keskus, joka tarjoaa paitsi koulutuksen myös lukion, esiopetuksen, kansalaisopiston ja musiikkiopiston toimintaa. Ahjo toimii myös koko kylän olohuoneena, jossa järjestetään lukuisia tapahtumia. Pienet opetusryhmät ovat yksi erityinen piirre, joka erottaa meidät kilpailijoista, ja tämä on mahdollista uuden rakennuksen ja laadukkaan sisäilman ansiosta. Ahjo ympäristöineen tarjoaa upeita liikuntapaikkoja, jotka eivät ole itsestäänselvyys kaikissa kunnissa. Täällä voit viettää välitunnit valmiissa ympäristössä, rakennella majoja metsissä ja ihastella vaaramaisemia – nämä kokemukset täytyy itse kokea.

Lisäksi Tohmajärveltä löytyy perinteinen kyläkoulu sekä uusi päiväkoti Tikkalasta, vain 35 kilometrin (30 minuutin) päässä Joensuusta valtatie 6 varrella. Tikkalassa voit nauttia tilavasta asumisesta upean luonnon ja kirkasvetisen Särkijärven äärellä, vain puolen tunnin matkan päässä kaupungista. Täällä yhdistyvät luonnonkauneus ja kätevä sijainti suhteessa työpaikkoihin.

Kunnan keskusta on kompakti, ja kaikki tarvittavat yksityiset palvelut ovat käden ulottuvilla. Keskustassa on myös erinomaiset liikuntapaikat sekä edellä mainittu Sivistyskeskus Ahjo. Kuntakeskus Kemie sijaitsee vaikuttavalla vaaran huipulla, josta avautuvat upeat näkymät kauas horisonttiin.
Mikko Löppönen
Tohmajärven kunnanjohtaja

Usein kysytyt kysymykset

Tohmajärvi tarjoaa runsaasti aktiviteetteja lapsiperheille. Katso lista luontoaktiviteeteista, kulttuurikohteista ja tapantumista

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Tohmajärvi tarjoaa runsaasti aktiviteetteja lapsiperheille. Katso lista luontoaktiviteeteista, kulttuurikohteista ja tapantumista

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Suomalaisen naishiihdon pioneereihin kuluvan Siri Rantasen ura kilpahihtäjänä oli poikkeuksellisen pitkä. Hän voitti kaikkiaan yksitoista Suomen mestaruutta ja saavutti kansainvälisissä kilpailuissa parhaan menestyksensä Cortina olympialaisten

Anna palautetta

Mitä voisimme kehittää matkailun saralla? Mihin olit erityisen tyytyväinen? Haluatko jättää kokemuksesi ja parhaat vinkkisi muiden luettaviksi?

Jatä viesti viereisella lomakkeella


Mikäli haluat jakaa vinkkisi ja kokemuksesi matkailustasi Tohmajärvella, voit viestin loppuun halutessasi kertoa myos ikäsi ja asuinpaikkasi.
Skip to content